Oan 'e Ie 13, Snakkerburen

Over de Oan 'e Ie 13

Buitengewoon Snakkerburen

Het is dus zover: een van de mooiste huizen op een van de mooiste plekjes van Snakkerburen, pal aan de Dokkumer Ie, is te koop. En wie wil er nu niet in Snakkerburen wonen! Een pittoresk buurtschap, met authentiek gerestaureerde of juist onder architectuur gebouwde panden. Met piepkleine spannende steegjes, een Doarpstún met iepenloft-theater en een hoofdstraat als uit dat liedje van Wim Sonneveld. Een geslaagde mengelmoes van landelijk wonen tussen de weilanden met stadse invloeden. Op de fiets in 10 minuten in het centrum van Leeuwarden.
Het huis in kwestie is net als de andere woningen langs de Dokkumer Ie in Snakkerburen van oudsher gericht op de waterkant. Maar hier aan die kant geen voordeur, wel openslaande deuren naar het terras. Nummer 13 heeft echter ook een achterom met beschutte achtertuin en parkeergelegenheid op eigen grond. Dat wordt nog lastig kiezen op die mooie zomeravonden. Of genieten van alles wat voorbij vaart of juist in alle rust een glas wijn in de achtertuin.

De woning:
Begane grond: met achter- en zij-entree, hal, trap naar verdieping, toilet, ruime L-vormige living met suitedeur, openslaande tuindeuren naar de waterkant met terras en aanlegsteiger voor een boot. Langs het water loopt het pad voor de omwonenden, uit de tijd dat in Snakkerburen alles nog over het water ging. De aan de woonkamer grenzende woonkeuken is voorzien van diverse moderne inbouwapparatuur en een natuurstenen aanrechtblad. Ook hier weer openslaande deuren, naar terras en diepe tuin op het oosten met een aanbouw met royale extra tuinkamer met eigen ingang. De begane grond is helemaal voorzien van een Italiaanse natuurstenen vloer. In de achtertuin een ruime vrijstaande houten berging (10m2), kippenren en parkeerplaats voor eigen auto.
Eerste verdieping: ruime overloop met vier slaapkamers, ieder met een openslaande deur en Frans balkon. Badkamer met ligbad, ruime douchegelegenheid en wastafel. Apart tweede toilet.
De woning is in 2002 onder architectuur van Johan Sijtsma (ge-)verbouwd. Waarbij de bovenverdieping een vorm kreeg die aan een schip doet denken. De plafonds zijn een meter boven de originele balklaag geplaatst, met daaronder rondom een rand bovenlichten. Oja, nog 16 zonnepanelen op het dak.

Meer lezen
Type
Woonhuis
Status
Verkocht
Woonoppervlakte
197 m2
Bouwperiode
1900
Plan bezichtiging