Huizenprijzen en transacties stijgen fors in januari

De gemiddelde prijs van een bestaand koophuis lag in januari op €474.534, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit betekent een stijging van 11,5% ten opzichte van januari vorig jaar en een toename van 9,4% ten opzichte van de vorige piek in 2022. Vergeleken met december 2024 stegen de prijzen met 1,6%.

Ook het aantal huistransacties nam fors toe. Volgens het Kadaster werden in januari 2025 maar liefst 17.907 huizen verkocht, een stijging van 24% ten opzichte van dezelfde maand in 2024.

Regionale verschillen in prijsstijgingen

In vrijwel heel Nederland zijn koophuizen duurder geworden, al verschilt de mate van stijging per gemeente. Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat de sterkste prijsstijging in 2024 plaatsvond in Edam-Volendam, waar de verkoopprijzen met 20,8% stegen. Ook in Heemskerk (+16,9%) en Utrecht (+16,4%) werden huizen aanzienlijk duurder.

Ondanks de algehele stijging zijn er nog steeds regio’s waar huizen voor minder dan €300.000 te koop staan. In 2024 was dit mogelijk in elf gemeenten, voornamelijk in Groningen, Limburg en Zeeland.

Aantrekken van nieuwbouwvergunningen in 2024

Gemeenten hebben in 2024 vergunningen verleend voor de bouw van ruim 67.000 nieuwe huizen, een stijging van 21% ten opzichte van 2023. Vooral in het vierde kwartaal trok de vergunningverlening aan. Volgens woningbouwexpert Peter Boelhouwer is er sprake van herstel, maar het aantal blijft achter bij de gewenste 100.000 nieuwbouwhuizen per jaar. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen benadrukt dat het aantal vergunningen nu weer op het niveau ligt van de jaren voor 2023.

Personeelstekort remt woningbouw

Hoewel vergunningen worden verleend, duurt het gemiddeld anderhalf tot twee jaar voordat een huis daadwerkelijk wordt opgeleverd. Een tekort aan vakmensen bij projectontwikkelaars belemmert de bouw van nieuwe huizen.

Van de vergunde huizen in 2024 was ongeveer de helft bestemd voor koophuizen, terwijl de andere helft bedoeld was voor huurhuizen. Dit aantal vergunde huurhuizen is het hoogste in tien jaar en biedt perspectief voor woningzoekenden op de huurmarkt.

In totaal kwamen er in 2024 69.000 nieuwbouwhuizen bij. Inclusief transformaties en opsplitsingen van bestaande panden groeide de huizenvoorraad met 82.000 huizen.

Starters lenen meer door veranderde belastingregel

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat starters in 2024 meer geld hebben geleend om een huis te kopen. Dit is mede het gevolg van het afschaffen van de belastingvrije schenking door ouders.

Wat gebeurt er in Leeuwarden?

Ook in Leeuwarden is de beweging op de woningmarkt duidelijk merkbaar. Hoewel de gemiddelde huizenprijzen hier nog onder het landelijke gemiddelde liggen, zijn de stijgingen fors. Volgens recente data zijn de verkoopprijzen in Leeuwarden met ruim 1,2% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De stad trekt steeds meer jonge kopers en investeerders, mede dankzij de goede bereikbaarheid, het groeiende culturele aanbod en de toename van nieuwbouwprojecten in onder andere de wijk Middelsee en het Cambuur-terrein. Hierdoor ontstaat een mix van moderne woonruimte en karakteristieke binnenstadspanden – aantrekkelijk voor zowel starters als doorstromers. Toch blijft ook hier de krapte op de woningmarkt voelbaar, met name in populaire wijken zoals Huizum, Camminghaburen en de binnenstad.