Om de woningmarkt in beweging te krijgen, moet Nederland volop inzetten op de bouw van ruime, comfortabele woningen voor ouderen op vertrouwde locaties. Dat stelt de NVM in haar rapport ‘Bouwen voor ouderen’. Veel ouderen blijven nu noodgedwongen wonen in huizen die niet meer bij hun levensfase passen, waardoor doorstroming stokt.
Strategisch bouwen voor ouderen
“Bouwen voor ouderen is dé sleutel om de woningmarkt los te trekken,” zegt Lana Gerssen, voorzitter van NVM-Wonen. “Als we gericht bouwen op plekken die ouderen aanspreken, komen verhuisketens op gang. Hierdoor ontstaat er ruimte voor anderen op de woningmarkt.”
Starter krijgt pas kans als ouderen kunnen doorstromen
Hoewel de huidige focus bij nieuwbouw sterk ligt op starters, wijst Gerssen op het onderliggende probleem: gebrek aan doorstroming. “Starters hebben weinig keuze omdat ouderen blijven wonen in gezinswoningen waarvoor geen goed alternatief is. Pas als ouderen kunnen verhuizen, komen deze woningen vrij.”
Vergrijzing bepaalt de woonvraag
Volgens onderzoek van NVM en brainbay groeit het aantal alleenstaande ouderen snel – dé aanjager van de stijging in eenpersoonshuishoudens. Deze groep heeft andere woonwensen: een extra kamer, toegankelijke voorzieningen op de begane grond, en comfort. De huidige bouw van kleine startersappartementen sluit daar onvoldoende op aan.
Vergrijzing zo groot als een stad
De demografische opgave is aanzienlijk: in 2040 telt Nederland 550.000 extra 65-plus huishoudens – evenveel als alle huishoudens in Amsterdam. Tot 2050 komen daar nog eens ruim 575.000 bij. De stijging van het aantal alleenwonenden komt vrijwel volledig door deze vergrijzing.
Ruimte en locatie tellen voor ouderen
Ouderen die verhuizen doen dat vaak vanuit een eengezinswoning naar een ruim appartement. Uit verhuisdata blijkt dat 70% van de alleenstaande 65-plussers in een appartement van 80 m² of groter woont, 31% zelfs boven de 100 m². Ook de locatie is cruciaal: ouderen willen in hun vertrouwde buurt blijven, dichtbij voorzieningen en sociale contacten.
Bouwen met oog voor maatschappij
NVM pleit voor bouwen met maatschappelijke meerwaarde. Gerssen: “Levensloopbestendige woningen zorgen ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, wat zorgkosten beperkt en problemen als eenzaamheid tegengaat. Tegelijk helpt dit bij de verduurzaming van de woningvoorraad, omdat nieuwe bewoners vaker investeren in energiebesparing.”